
(0)22-50-51-40
Parodontologie
Ce este parodontologia?
Ce este parodontologia?
Această ramură a stomatologiei se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor ce distrug țesuturile de susținere a dinților. Acest țesut se numește parodonțiu.
​
Bolile ce afectează parodonÈ›iul se numesc boli parodontale. Se estimează că pe durata vieÈ›ii 3 din 4 adulÈ›i vor avea o anumită formă de boală parodontală. Aceasta nu este specifica unei anumite vârste, de aceea sunt susceptibili atât copii, cât È™i adulÈ›ii.
​
Factorul primar in dezvoltarea bolii paradontale este placa, o substanÈ›a alb- maronie, lipicioasă, formată din bacterii È™i produÈ™i de degradare bacterieni. În plus, au fost implicaÈ›i ca factori ideologici, factorii locali, cum ar fi Malocluzia, Obturatie in exces, Obturatie sau proteze neadaptate È™i, în special, fumatul.
​
Boala parodontală constă în două tipuri de acÈ›iuni: gingivită È™i parodontită. Tratamentul pentru gingivita este o profilaxie dentara intensă însoÈ›ita de igiena orala meticuloasă la domiciliu È™i vizita la medic de doua ori pe an pentru un control stomatologic. Parodontita este o maladie mai gravă È™i are câteva tipuri È™i câteva forme. AfecÈ›iunea este în general asociată cu pierderea osului alveolar care înconjoară È™i susÈ›ine dintele. În formele mai severe se manifestă prin mobilitate dentară care duce la pierderea dinÈ›ilor.
Tratamentul depinde de severitatea bolii, de aceea pot fi aplicate atât metode chirurgicale cât È™i nechirurgicale.
​
Nechirurgical înseamnă îndepărtarea tuturor iritanÈ›ilor din pungile paradontale È™i din jurul dinÈ›ilor. Aceasta metoda se numeÈ™te detartraj. Chirurgical înseamnă gingivectomie È™i gingivoplastie. Obiectivele chirurgiei paradontale sunt de a proteja parodonÈ›iul, favorizând controlul plăcii de către pacient, ajutând medicul să realizeze un detartraj corect È™i, eventual, va avea loc reinserÈ›ia gingivală.