
(0)22-50-51-40
Igiena
Prevenirea și tratarea plăcii dentare
Prevenirea și tratamentul tartrului dentar
Prevenirea și tratarea plăcii dentare
Factorul primar în etiologia bolii parodontale îl constituie placa bacteriană, care, din punct de vedere clinic, nu poate fi îndepărtată prin jet de apă sau clătire.
​
Placa bacteriană poate fi prezentă și pe alte zone dure din cavitatea bucală, cum ar fi: suprafețele obturațiilor, protezelor fixe sau mobile, aparate ortodontice, implanturi.
Placa bacteriană dentară se constituie într-un biofilm natural. Biofilmele reprezintă comunități microbiene aderente la un substrat cu anumite proprietăți structurale È™i funcÈ›ionale.
​
Structural, un biofilm este alcătuit din bacterii ataÈ™ate È™i aderente la substrat, cu legături complexe între ele È™i conÈ›inute într-o matrice polimerică elaborată de ele însele.
​
Experimentele arată că o igienă defectuoasă a cavității bucale pe parcursul a 10-21 de zile poate cauza instalarea unei inflamaÈ›ii gingivale. În acest interval, constituenÈ›ii plăcii bacteriene sunt, în majoritate, din grupa Actinomyces, cu precădere Actinomyces viscosus. Această specie s-a dovedit a fi asociată È™i cu hiperplazia gingivală.
​
Alte studii însă au arătat că întreaga masă a plăcii bacteriene, în contact cu gingia, determină inflamaÈ›ia acesteia, deci nu se poate considera un singur factor etiologie specific în gingivite.
Prevenirea și tratamentul tartrului dentar
Tartrul dentar reprezintă un complex organe-mineral aderent de
suprafața dentară sau alte structuri solide orale, lucrări protetice, aparate ortodontice, și este rezultat din mineralizarea plăcii bacteriene.
Tartrul se depune de la vârste tinere, primul care apare fiind cel
supra gingival È™i are o incidență legată de vârstă:
– 37-70% la 9-15 ani;
– 44-88% la 16-21 ani;
– 86-100% – peste 40 ani. Tartrul subgingival apare după vârsta de 9 ani È™i poate fi întâlnit în 47-100% cazuri după 40 de ani.
Pentru a preveni formarea tartrului dentar este esenÈ›ială respectarea unei igiene stricte a cavității bucale, spălarea È™i curățarea corectă a dinÈ›ilor de minim două ori pe zi. Medicii noÈ™tri vă văr consulta cum să periaÈ›i corect dinÈ›ii astfel încât să vă asiguraÈ›i că aÈ›i întreprins tot ce este necesar pentru prevenirea formării tartrului dentar.